alanya rehberi mantolama üzerine bir kaç bilgi

Mantolama:Öncelikle iyi bir ustayı kendinize rehber edinin.
Mantolama, binaların dış cepheleri için uygulanan ısı yalıtım sistemine verilen isimdir. Mantolama binaların ısıtma ve soğutma maliyetlerini azaltır, mantolama izolasyon sağlar ve ısı transferinden ve termal gerilmelerden kaynaklanan küf, rutubet, duvarlardaki çatlama ve dökülmeleri önleyerek bakım ve onarım maliyetini düşürür.

Dış cephe yalıtımı için Türkiye'de son yıllarda uygulanmaya başlanan Mantolama işlemi Avrupa ülkelerinde standartlarla tescillenmiş ve enerji tasarrufu amaçlı olarak uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Binalarımızda ısınmak ve serinlemek amacıyla kullandığımız kalorifer, kombi, klima ve buna benzer cihazların kullandıkları enerji, mantolama uygulaması ile yüzde 50 oranında azala bilmektedir. Şayet binaların çatı ve temeli için de ısı yalıtımı sistemi yapılmış ise bu oran yüzde 60′lar a kadar çıkabilmektedir.

Mantolama yapılarda en önemli ısı kaybı yaratan kiriş ve kolonları da içerir. Binaların dış cepheleri ve bina duvarlarının tamamını kaplamadıktan sonra mantolama sisteminden verim alınamaz.

Mantolama sisteminin en önemli özelliği hiçbir aralık kalmayacak şekilde binanın dışarıdan ısı yalıtım levhaları ile tamamen kaplanmasıdır.

Mantolama sistemi uygulanırken, kirişler, kolonlar, pencere merkezleri, duvarlar, çıkma altları dahil olmak üzere bir bütün olarak düşünülüp uygulamaya geçilmelidir.

Mantolama dış cephe yalıtım sistemleri sayesinde yapılarda korozyon problemi yaşanmaz, iyi yapılan mantolama binanın ömrünün uzamasını sağlar.

Mantolama bina cephesindeki duvar, kolon ve kirişleri su ve rutubetten koruyarak binanın ömrünü uzatır. Binalarınızın su ve ısı yalıtımı sağlanarak konutlarınızda konforlu ve huzurlu bir yaşam ortamı meydana getirmektedir. 
Alanya sıcak ve nemli bir ortamdır,sıcak ve soğuğu içerde tutmak için mantolama yapmak gerekir
Neden Isı Yalıtımı ?
Dünyada fosil enerji kaynaklarının her geçen gün tükeniyor olması bu kaynakları daha da değerli hale getirmekte, enerji kaynaklarının fiyatlarının artmasına neden olmaktadır. Bu durum enerjinin verimli kullanılmasını, yeni ve mevcut yapılarda ısı yalıtımı yapılmasını zorunlu hale getirmektedir.
Ülkemizdeki mevcut 18 milyon yapı stoğunun %92’ si ısı yalıtımsız durumda. Türkiye deki enerji ihtiyacının %72’ sini ithal etmekteyiz ve ithal ettiğimiz enerjinin 7,5 milyar doları, bu yalıtımsız yapılardaki enerji kayıpları nedeniyle adeta havaya uçmaktadır. Bu nedenle enerjinin verimli kullanılması büyük önem arz etmektedir.
Bu amaca uygun olarak da devlet politikaları ısı yalıtımını teşvik edici mekanizmaları harekete geçirecek yönde tesis edilmektedir. Diğer taraftan sivil toplum kuruluşları, dernekler ve ticari kuruluşlarda ısı yalıtımı bilincinin kazandırılması hususunda büyük çaba sarf etmektedir.
Isı yalıtımında da yapıların dışından yapılan, mantolama diye de adlandırılan dış cephe ısı yalıtım sistemleri, yalıtım performansı açısından en ideal çözümü sunar.
Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri ile duvar, kolon, kiriş ve perde duvar yüzeylerinin tamamı yalıtılmış olur. Böylelikle ısı kaybının yaşanacağı bir yüzey kalmadığından ısı kayıpları da minimuma iner.
Diğer taraftan dış cephe ısı yalıtım sistemleri ile yapının dış kabuğu çepeçevre sarıldığından dış etkenlere karşıda korunmuş olur. Yapı elemanlarında oluşabilecek ani ısı değişiklikleri engellenir, genleşme ya da büzülmeye dayalı çatlama ve kabarmalar oluşmaz, bina bakım, onarım masrafları azalır.
Duvar elemanlarıyla birlikte kolon, kiriş gibi betonarme elemanları da yalıtıldığından, yapılar deprem riski karşısında ilk günkü dayanıklılıklarını uzun yıllar korurlar.

Mantolama Uygulaması, Söve, Özellikleri ve Isı Yalıtımı: 

Mantolama uygulamasına başlanmadan önce zemin etüd çalışması yapılır ve gerekli ve uyumlu mantolama malzemelerinin temini ile beraber tüm yüzeyler varsa eski boya kalıntılarından arındırılıp yüzey mukavvemeti artırmak için izolasyon astar (Permolit binder Dyobinder veya Poliizolan) izolasyon astar ile sağlamlaştırılır. 

Mantolama yapıştırma ve montajı için zemin hazırlığı bittikten sonra farklı ebatlardaki ısı yalıtım mantolama levhaları elyaf atkılı sıva harcı ile yapıştırılır. 

Mantolama işlemi için elyaf katkılı file uygulanır ve sıva işlemi yapılır. Sıva işlemi sona erdikten sonra yüzeylere de Dış Cephe Macunları ile rötuş yapılır ve pürüzler gözden geçirilerek yüzey boyaya hazır hale getirilir. 

Sıva işlemi sona erdikten sonra tüm yüzeyler izolasyon astar ile astarlanarak yüzey tamamen yalıtım özelliğini tamamlamış olacaktır . Mantolama sonrası boya uygulamasında isteğe bağlı olarak tercihen silikonlu dış cephe boyaları veya yine silikon esaslı veya akrilik dış cephe grenli ( desenli ) kumlu boya uygulamaları iki kat sonkat seklinde uygulanır.

Mantolama yalıtım levhası yoğunluk ve kalınlıkları;Genellikle mantolama için 4 cm kalınlık 16 densite yoğunluk ısı yalıtım lavhaları kullanılmaktadır. İsteğe baglı olarak 16 - 32 densite arası yoğunluk ve 3 ile 8 cm kalınlıkta mantolama yalıtım levhası kullanılabilir. 

Uygulamada kullanılan malzemelere ve uygulanan işçiliğe göre mantolama fiyatları farklılık gösterebilmektedir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Trend Ev Eşyaları